Wat is poedercoaten

Poedercoaten of poederlakken is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal. Tijdens het uitharden in de oven worden de poederdeeltjes door de warmte eerst vloeibaar, daarna stroperig en tenslotte uitgehard tot een mooie, duurzame coating.

De stappen van het poedercoaten

1. Voorbehandeling

De stukken worden in een sproeitunnel chemisch voorbehandeld.

2. Drogen

De voorbehandelde stukken worden vervolgens gedroogd in een droogtunnel bij +/- 100 °C.

drogen2

3. Poedercoaten

In een volautomatische poedercabine worden de stukken nu gepoedercoat met behulp van 16 automatische pistolen die het poeder via elektrostatische weg op het werkstuk vernevelen. 
De gemiddelde dikte is ca. 80 µ. Wanneer men het object een tweede keer wil coaten spreekt men van een 2-laags systeem. De gemiddelde dikte is dan ca. 140 µ. Door het elektrostatisch principe blijft het poeder aan het werkstuk kleven.

spuitcabine11 spuitcabine21

4. Moffelen, polymeriseren

Het poeder op het werkstuk wordt uitgemoffeld in een oven bij een temperatuur tussen de 180°C en de 220 °C . Dit volgens specificatie van de poederleverancier. Het uitmoffelen is een chemische reactie tussen het hars (polyester, epoxy) en een verharder.

Industrie3

Voordelen

 • extreme corrosiebestendigheid, vooral in het geval van duplex systemen (verzinken + poederlakken)
 • stoot- en slijtvast
 • goede kantendekking
 • vergemakkelijkt het reinigen
 • mooi, egaal oppervlak
 • te verkrijgen in bijna alle RAL kleuren, maar ook in specialere poeders 
 • Qualicoat  en GSB gekeurde poeders

Milieuvriendelijk

 • De gebruikte poeders zijn vrij van zware metalen.
 • De gebruikte poeders zijn vrij van oplosmiddelen.
 • 90 % van het vernevelde poeder wordt gerecupereerd.
 • Een waterzuiveringsinstallatie reinigt alle spoelwaters.
 • GSB gekeurde poeders

Duplex systeem

Duplex: Dé ultieme bescherming, wanneer extreme buitenbestendigheid gevraagd wordt. Het Vergo Coating duplex-systeem is een combinatie van thermisch verzinken en poedercoaten en geeft een jarenlange corrosiebestendigheid in de buitenomgeving. Poedercoating beschermt de zinklaag tegen aantasting en de zinklaag beschermt op haar beurt de poedercoating tegen corrosievorming van onderuit. Naast het duplex systeem kunnen wij ook een tweelagensysteem aanbieden. (epoxyprimer + polyester eindlaag)

Poeders

Poedercoatings hebben 2 hoofdbestanddelen: het bindmiddel en het pigment. Het pigment is in nagenoeg alle RAL kleuren te verkrijgen. Als bindmiddel maakt Vergo Coating gebruik van een thermohardende kunststof. Die thermohardende poeders worden na het smelten bij hoge temperaturen in de moffeloven uitgehard en in tegenstelling tot de thermoplastische poeders, worden ze niet meer plastisch bij een volgende verhitting.

Vergo Coating maakt uitsluitend gebruik van Qualicoat gekeurde poeders:
- polyesters (buitenbestendig)
- epoxy's (primer, chemisch bestendig)
- hybriden (epoxypolyesters)

 

ralkleuren