Voorbehandeling: stralen en metalliseren

Wat is stralen

Een correcte voorbehandeling van het oppervlak is van essentieel belang voor een optimaal resultaat van het poedercoaten. Alle noodzakelijke voorbehandelingen kunnen bij Vergo Coating of het verzinkingsbedrijf Vergo Galva vakkundig uitgevoerd worden.

Bij het stralen worden korrels (straalgrit) onder hoge druk tegen het werkstuk geblazen. Hierdoor worden oxydehuid (roest), vuil, verfresten e.d. verwijderd. Op die manier bekomt men een zuiverheidsgraad van het metalen oppervlak gelijk aan de norm SA 2,5 - SA3. Daarnaast bekomt men een ruwheid die nodig is voor een optimale hechting van elk conserveringssysteem. Straalbewerking vormt de belangrijkste voorbehandeling voor het metalliseren en poedercoaten.

Wij stralen:

Hekwerken, leuningen, trappen, metalen constructies, radiatoren, enz…, kortom alles van staal.

tuinafsluiting01 Balustrade

Wat is metalliseren

Zinkdraad wordt in een spuitpistool door middel van een vlam tot smelten gebracht en vervolgens met behulp van perslucht op het te metalliseren werkstuk geprojecteerd. Als voorbehandeling werd het werkstuk gestraald (SA 2,5). De aldus bekomen metallisatielaag vertoont een grijs, mat en ruw oppervlakte. De ruwe oppervlakte zorgt voor een goede aanhechting van de poedercoatinglaag. Doorsnee laagdiktes bedragen ca. 40 micron.


Voordelen metalliseren t.o.v. verzinken:

> De grootte van het werkstuk is nagenoeg onbeperkt.
> Er zijn geen in- en uitloopgaten nodig.
> De warmte-inbreng is gering, waardoor de kans op vervorming bij volle staalplaten niet aanwezig is.
> Doordat de oppervlakte van de lagen ruwer is, is de ondergrond uitstekend voor het coaten.

Voordelen verzinken t.o.v. metalliseren:

> Bij holle staalobjecten krijgt zowel de buiten- als de binnenzijde een zinklaag.
> Het zink dringt meer door tot in de poriën van het staal. Er wordt zelfs een heel corrosiebestendige en stootvaste staal-zink legering gevormd, wat bij metallisatie niet het geval is.
> In tegenstelling tot metallisatie dient verzinkt materiaal niet meer te worden afgewekt met een laklaag om een stevige corrosiebescherming te garanderen.


Wij metalliseren:

balustrades, hekwerk, poorten, raamkozijnen enz. … .

Trap_Kortrijk_Conservatorium Afsluiting1